RÓLUNK ÉS MINDENRŐL, AMI KREATÍV BUDAPESTEN

Járt már a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének folyosóján az intézmény főépületében? Itt a Kondor Béla Galéria kiállításait látta már? Emlékszik a festékeknek és a vegyszereknek a folyosókon is érezhető illatára? Talán belesett a folyosó végén az üvegajtó mögötti térbe is! Jobb alaposan körbenézni itt Budapest egyik legszebb Könyvtárában, ne hagyja ki egyik Olvasótermet sem! A Barcsay terem és az AULA kiállításai mellett a Parthenón-fríz terem tárlatai ugyancsak elragadóan izgalmasak az Epreskert műteremcampus területén!

Tudja, hogyan lehet eljutni a Budapest Projekt Galériába? Ez nagyon egyszerű. A Kiskörútról induljon el az Astoria irányából a Kossuth Lajos utcában a Duna felé a jobb oldalon. A Puskin mozi mellett fogja megtalálni a bejáratot. A másik irányból, a Ferenciek tere metrómegállótól mindössze két perc alatt ér ide. Látta már itt kiállítva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőinek munkáit? Megéri odafigyelni évről évre a legfiatalabb magyar dizájnerek munkájára sok más mellett azért, mert Budapest urban design projekteket is megvalósítanak a BVA Budapest Városarculati Nonprofit Kft. támogatásával. Csak Facebookon tizenhárom olyan oldalt találtunk, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal képzőművészeinek, fotó- és médiaművészeinek, iparművészeinek, dizájnereinek és művészettörténészeinek aktivitásáról, programjairól és kiállításairól értesülhet. Városszerte hetente újabb és újabb lehetőségek nyílnak megismerni az egyetemisták tevékenységét. Hallgassuk meg a fiatalok ötleteit, és legfőképp tekintsük is meg a tervek makettjét és prototípusát kiállítva. Tanuljunk tőlük új, friss látásmódot és okos gondolatokat, hogy a környezetünket élhetőbbé tehessük.

Sétált már a Budapesti Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusában? Ide érkezve kóstolta az egyetemisták jótékonysági karácsonyi sütijét? Tudja, innen hogyan közelítheti meg legegyszerűbben a Stúdió Galéria kiállításait a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületének kiállítótermében a Rottenbiller utcában? Ez is egy mozgalmas helyszíne Budapesten a kortárs művészeti életnek, ahol beszélgetésekhez, előadásokhoz, tárlatvezetésekhez, zenei programokhoz és filmvetítésekhez bárki csatlakozhat más egyetemekről és iskolákból is, és természetesen minden korosztályból szívesen fogadják az érdeklődő Látogatókat.

Miért is ne engedhetne a művészi inspirációknak Ön is? Legyen vállalkozó kedvű, vegyen részt egy művészeti előadáson vagy sétán! Fedezzen fel egy újabb, az Ön számára még ismeretlen kiállításhelyszínt! Tudjon meg többet a magyar kultúráról, különösen a kortárs képzőművészetről, látogassanak el a családjával és a barátaival múzeumokba, galériákba és további kiállításhelyszínekre a szabadidejükben, csatlakozzanak szórakoztató és ismeretterjesztő programok résztvevőihez!

A Kiállítótérkép Szerkesztőségében nekünk sok-sok kedves emlékünk fűződik a legfiatalabb képzőművészek kiállításaihoz még a tanulmányaik kezdetéről, de minden évben nagyon várjuk az újabb évfolyamok hallgatóinak legelső kiállításait is.

Legyen ez egy közös célunk: érezzük jól magunkat a művészetek által is, gazdagítsuk ismereteinket, és mindeközben szeressük a mi kreatív Budapestünket!

Ha szeretne többet megtudni Budapest művészeti életéről, örömmel ajánlom Önnek a Kiállítótérkép tematikus Budapest-térképeit. A Kiállítótérképen pillanatok alatt egyszerűen, egy helyen látogatói információkat kap arról, miképpen juthat el a főváros kiállítóhelyeire, múzeumokba, művészeti galériákba és további kiállításhelyszínekre, valamint gyorsan, hosszas keresgélés nélkül tájékozódhat arról is, hogy a kiállítóhelyekhez kapcsolódóan milyen szolgáltatásokat vehet igénybe, sőt az „Art and Education in Budapest” elnevezésű Facebook oldalunkon (klikkeljen a feliratra!) aktuális programokat találni is lehetősége adódik.

A Kiállítótérkép bemutatását a kiallitoterkep.hu weboldalon sok éves felkészülő és felderítő munka előzte meg. A kiállítótermek felkeresése Magyarországon és külföldön, a kiállításlátogatások tapasztalatai, a közben átélt élmények, a kiállításokon, a művészeti előadásokon és a könyvtári szakirodalom feldolgozása közben elsajátított tudás, mindemellett a sok-sok találkozás a kiállítóhelyek munkatársaival és a látogatókkal, vagyis összességében a tanulás és a beszélgetések sugallták a Kiállítótérkép megalapításának igényét.

2013-ban neveztük el a projektet Kiállítótérképnek. A honlap tartalmának és működési elvének a megtervezése 2014-ben történt. Ugyanekkor vette kezdetét a térképek első változatának megrajzolásához szükséges adatfeldolgozás. Az adatbázisunk tesztelése 2015-ben is folytatódott. Emlékszik még a tollal rajzolt első térképeinkre, a Kiállítótérkép első térképprototípusaira 2016-ból? (Koncepció, szerkesztés és design: Knoll Anna Linda)

A Kiállítótérkép 2016. február 5-e óta érhető el a Látogatók számára a kiallitoterkep.hu weboldalon. A tartalmát kezdetben egy fős Szerkesztőség gondozta, 2017-től azonban a webes felületeinket és a hirdetéseinket öt-hat fős tervezőgrafikus csapat készíti el. A Kiállítótérkép első webes megjelenése a netPR.hu-nak köszönhetően valósulhatott meg. Azóta a weboldalunk megújulása az Anya Művek munkáját dicséri. A logóterveink kivitelezője Skriba Melinda tervezőgrafikus. ©2017 Google Térképek: Koncepció és szerkesztés: Knoll Anna Linda; Térképdesign: Bécsiné Mertl Eszter. Informatika: Fogarasi András – RATIOR Kft.; Szöveges webtartalom és promóciók angol nyelvre fordítása: Ugrin Zsuzsanna. Mindeközben a Látogatóink és a Követőink igényeinek megfelelően folytatjuk az eddig megkezdett tartalmi és technikai fejlesztéseink továbbgondolását és kivitelezését.

Köszönöm a Kiállítóhelyek Munkatársainak a nyitottságukat és a nem csekély mértékű együttműködésüket a munkánkhoz. A kiállításlátogatásaim alkalmával a kiállítóterekben fotózás közben hihetetlenül sok látogatótól, gyerekektől és felnőttektől egyaránt, sőt művészettörténészektől és múzeumpedagógusoktól is elképesztően jó ötleteket és sok-sok biztatást kapok a szerkesztői és vezetői feladataimhoz, külön köszönettel tartozom mindezért is!

Szeretném kiemelni azokat a legfontosabb inspirációimat, amelyek a Kiállítótérkép megalkotásához vezettek el:

Michael Hoechsmann és Stuart R. Poyntz: Medialiteracies. A Critical Introduction. London, Wiley Blackwell, 2012. (Magyarul a megállapítások összefoglalása érhető el: Se vele, se nélküle? Tanulmányok a médiáról. Szerkesztette Lányi András és László Miklós. Budapest, CompLex, 2014.);

Elképzelés. A magyar konceptművészet kezdetei. Beke László gyűjteménye, 1971. Szerkesztette Beke László. Budapest, Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület OSAS – tranzit.hu, 2008. Angolul: Imagination/Idea. The Beginning of Hungarian Conceptual Art. The László Beke Collection, 1971. Budapest, tranzit.hu – ERSTE Stiftung – JRPRingier, 2014;

Architecture with the People, by the People, for the People: Yona Friedman (Coleccion Arte Arquitectura AA MUSAC). Barcelona, MUSAC–Actar, 2011. Spanyol–angol nyelven;

Megyik János: A kép tere. / János Megyik: The Space of the Image. Budapest, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 2012. Magyar–angol nyelven;

  • A kisiskolás magyar füzetemből a fogalmazásom a múzeumi látogatásom élményéről;

  • A Szüleimtől ajándékba kapott fényképezőgépek;

  • A Tanáraimtól kapott és meghallgatásra talált biztató szavak és/vagy hasznos ötletek.

A Kiállítótérkép Szerkesztősége nevében köszönöm a Családjainknak minden bennünket támogató segítségüket és a türelmüket, főleg akkor, amikor technikai fejlesztéseken is dolgozunk.

Izgalmas időtöltést kívánok Önnek a Kiállítótérképen! Tartson velünk az oldalainkon Facebookon és Instagramon, ossza meg velünk tapasztalatait és élményeit Budapest művészeti életéről, adjon nekünk ötleteket a munkánkhoz! Rengeteg kreatív program várja Budapesten! Sok örömben legyen része a sok szépség és ismeret felfedezésében!

 

Knoll Anna Linda

Főszerkesztő